Annonce

Annonce

Køer står imellem træer

Vand og skygge hjælper køerne i sommervarmen. Foto: Mads Helms

Pas på dyrene i varmen

FAGLIGT TALT: Ligesom varmen påvirker os mennesker, så har dyrene det også svært i varmen. Det kræver ekstra væske, når kroppen skal skille sig af med den overskydende varme.

Af: Hans Lund, kvægrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Malkekøer kan under varme og tørre forhold drikke op til 200 liter vand om dagen. Det stiller store krav til vandkarrene, både i stald og mark. Tjek om der altid er frisk vand til rådighed til alle dyr. 

Af hensyn til dyrene kan det være rigtig godt at vende om på dag og nat, således at de er på stald om dagen, hvor der er allervarmest, og på græs om natten. 

Mange stalde er koldere end at være ude i solen midt på dagen. Det vil ligeledes øge græsoptagelsen at afgræsse aften og tidlig morgen i forhold til, at de går ude i den varme sol midt på dagen.

Skygge er næsten lige så vigtigt som vand. Har du ikke mulighed for at vende om på dag og nat, så sørg for at køerne i den varmeste tid har marker med god skygge.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark